Saunojat kuutamolla


   Kaksi hahmoa istuu lauteilla. Toinen hiukan kumarassa. Toinen roiskaisee kiukaalle kipollisen vettä. Kiuas sähähtää kiukkuisesti ja kumarassa oleva hahmo painuu vielä alemmas. "Äläs sie Susu roiski sitä vettä niin tihheesti kiukaalle. Täällähän kärventyy viimeisetkin haivenet!", tiuskaisee Reiska. Susu naurahtaa ja roiskaisee lisää löylyä ja vastaa: "Kyllähän sitä miehen pitää pikkasen löylyä kestää. Kumpikin hiljenee hien valuessa selkäpiitä pitkin.

   Hetken päästä molemmat nousevat ja kipaisevat ulos pieneen pakkaseen. Täysikuu valaisee kuistin ja ympäröivän metsän. Kirkaalla järvenjäällä himmeän keltainen kuunsilta hehkuu aavemmaisesti. Susu lasketuu pieneen avantoon. Ui siinä rauhallisin vedoin hetken edestakaisin ja nousee ylös kuistille ja käy istumaan penkille. Reiskaakin kehottaa kokeilemaan uimista. Reiska mulkoilee Susua ja laskeutuu henkeään haukkoen kylmään veteen. Ui kiivaasti pienen lenkin ja nousee nopeasti ylös. "Helkkarin kylymää tuo vesi" hän toteaa ja yrittää istua Susun viereen. "Äläpäs lähentele! Tuossa on tyhjäkin penkki" toteaa Susu. Reiska mumisee jotain ja istuu tyhjälle penkille.

   Melkei heti he siirtyvät takaisin saunaan ja Susu ottaa vastan mukaan: "Täytyyhän sitä vihtoakkin" hän toteaa noustessaan lauteille. "Se on muuten vasta eikä mikkään vihta. Vihta on housuissas" vastaa Reiska. Susu ei kommentoi vaan kastelee vihdan veteen ja hautoo sitä kiukaan yläpuolella. Heittää pikkasen löylyä ja rupeaa vihtomaan. "Herkii ny siinä meuhkoomasta" ärisee Reiska. Susu vihtoo että vesi lentää ja mäiske kuuluu. Reiska kyyristelee kumarassa. Susu antaa vihdan Reiskalle ja loiskaisee lisää löylyä. Kumpikaan ei puhu mitään. Reiska kastaa vastansa ja alkaa vastomaan. Susu nousee ylös ja menee kuistille ja suoraan avantoon. Ui pienen lenkin, nousee kuistille kuivattelemaan itseään pyyhkeellä. Katselee kuunsiltaa jäällä ja kuuntelee vastan läiskettä ja kiukaan sihinää Reiskan heittäessä lisää löylyä. Hän hymyilee ja siirtyy sisään mökkiin. Lisää puita takan hiipuvaan hiillokseen.

  Reiska tulee saunasta ja painuu suoraan avantoon ja ui pienen lenkin. Höyry nousee selästä hänen kuivatessaan itseään. Mökin sisästä hehkuu takan tuli ja Reiska huomaa Susun avanneen siiderin.  Hän ottaa oluttölkin, avaa sen ja hymyilee tietävän näköisenä katsellessaan Susua joka istuu mökissä siemaillen siideriä. Reiskakin siirtyy sisään mökkiin....


   Musana Sibeliusta