50-vuotis päivän aamu

   Heräsin aamulla n. klo 09.00. Sisällä mökissä oli 15 astetta lämmintä. Nousin ja laitoin kamiinaan tulen. Kaadoin kahvipannuun vettä ja laitoin sen kamiinan reunalle. Katsoin ulos. Järven peitti jääriite.  Kävelin nakuna ulos ja nappasin saunan eteisestä pyyhkeen ja kipaisin rantaan. Jääriite kilahteli soinnukkaasti rikkoutuessaan jalkojani vasten. Vesi tuntui juuri niin kylmältä kuin se oli. Uin muutamia vetoja edestakaisin riitteen soidessa korvissani. Kuivasin itseni laiturilla seisoen. Katselin ympärilleni ja nautin syksyn auringon olemattomasta lämmöstä. Ilma oli aivan tyyni. Pakkasen jäädyttämien puiden lehtien rasahdellessa paljaiden jalkojeni alla nousin mökille takaisin. Mittari näytti muutamaa astetta pakkasta.

   Pukeuduin, otin kolpakon ja täytin sen puoliksi konjakilla. Otin tummasuklaa levyn ja astelin kuistille ja istahdin portaille aurinkoon. Kännykkä piippasi tekstiviestiä. Otin kulauksen kolpakosta ja avasin suklaalevyn ja haukkasin siitä palasen. Kuuntelin täydellistä hiljaisuutta. Edes tuuli ei suhissut puissa. Oli aivan hiljasta. Otin uuden haukun suklaata ja hörppäsin konjakkia tuopista. Kännykkä rikkoi hiljaisuuden. Straton Black diamond soi aamussa. Siis joku perheen jäsen. Vastasin puhelimeen ja vaimo toivotti synttäri onnittelut. Juttelimme muutaman sanan. Jatkoin suklaan ja konjakin nauttimista. Hiljaisuuden rikkoi kännykkä piippaamalla muutamia tekstiviestejä. Lukaisin tulleet ja poistin ne. Yhteen vastasin.

   Join konjakin loppuun ja nousin keittämään kahvia. Tein voileivät kahvin selvitessä. Vastailin muutaman kerran kännykkään ja mietin sammuttaisinko mokoman. Kahvin juotuani nousin ja aloitin päivän askareet. Polttopuun siirron puuvajaan.


   Musana Anna Netrebko