Talouselämä! Nykyajan uskonto. Politiikkojen ja johtajien mieletä se pelastaa tän yhteiskunnan. Talouselämä on saanut ainakin poliitikkojen mielissä jo uskonnon kaltaisia piirteitä. Ministerit ovat tän uskonnon piispoja ja kansanedustajat pappeja. Suurten firmojen johtajat ovat jumalia ja pienten firmojen johtajat jumalien pikkuapulaisia. Osakkeenomistajat ovat nykyajan aateelia, jotka hyötyvät tämän uskonnon palvonnasta. Me duunarit ollaan sitten sitä karjaa jota käytetään häikäilemättä hyväksi. Meidän pitää palvoa ja antaa tälle uskonnolle elämämme ja terveytemme kitupalkalla.
   Politiikot ovat jo vuositolkulla  suoltaneet meille omaa puppuaan tämän jumalan palvonnasta. Mitä halvemmalla annamme isomman panoksemme, sitä paremmin meillä menee... Heidän väittämän mukaan. Ja sehän on nähty. Firmat antavat vain entistä enemmän potkuja ja jakavat osakkeenomistajille isompia osinkoja. Duunari ei merkkaa mitään. Ennen työntekijää pidettiin voimavarana. Nykyään se on vain välttämätön paha, josta pitää saada enemmän irti pienemmällä kustannuksella.

   Taannoin annettiin veronalennuksia jotka painnottui rikkaisiin ja hyvin varakkaisiin. Lipponenkin selitti, että sillä tavalla saataisiin kulutusta lisättyä. Tajuaahan nyt jokainen tollo, että näillä rikkailla ja hyvin varakkailla oli tulot jo muutenkin sitä luokkaa, että kulutukseen ei mennyt silloinkaan kaikki rahat ja lisä vara meni tietenkin säästämiseen. Väitänpä, että jos nämäkin veronalennukset olisi kohdistettu kaikkein pienempituloisiin ja köyhinpiin, niin kulutus olisi noussut enemmän ja sosiaalimenot olisi pudonneet. Nämä olisivat käyttäneet sen kaiken rahan normaaliin elämiseen.

   Tuosta päästääkin Soinivaaran ajamaan perustuloon tai rehellisesti sanottuna kansalaispalkkaan.
Itse kannatan ajatusta. Ja kannatan sitä vielä radikaalinpana kuin vihreät sitä nyt ajavat. Tämä malli mahdollistaisi osa-aikatyön ja pätkätyön lisäämisen. Se tekisi siitä kannattavaa työntekijöillekin. Puhe vastikkeettomasta tulosta on hölmöä. Onko nykyinen työttömyyskorvaus muka jotenkin vastikkeellista. Tai sosiaaliavustukset kaikkein köyhimmille. Ainoa vastike minkä työtön antaa on ilmoitus työttömyydestä.
   Jos tuo perustulo lisäisikin hiukan noita "pummilla" kulkijoita meidän yhteiskunnassa(en tosin usko tähän), niin uskon myös monen nykyisen työttömän ottavan vastaan halukkaammin osa-aikaista ja pätkätyötä. Siinä ei menettäisi mitään, jos vaikka olisi muutamanpäivän töissä silloin tällöin tai tekisi lyhyenpää päivää. Firmatkin hyötyisivät tästä kun saisivat helpommalla sijaisia lyhyisiin työsuhteisiin. Esimerkiksi korvaamaan sairaslomalaisia ja muita tilapäisiä poissaoloja. Me muutkin työntekijät hyötyisimme siitä kun työtaakka ei kasvaisi nin paljon.

  
  

  Ja se siitä. Tulihan taas paasattua.Tämä oli vain mun mielipide. Lisää hajamietteitä tulee taas joskus. Esmes näistä vaalilupauksista.


   Musana Anna Netrebko