Keski-ikänen mies mökillä   
                                   osa 1


Keski-ikänen mies ajaa autollaan mökin pihaan. Ottaa kylmälaukun ja yhdenkassin mukaansa ja kävelee sisälle mökkiin. On marraskuun loppu ja ulkona muutama aste pakkasta. Mökissä on kylmää ja kosteaa. Keski-ikäinen mies sytyttää kaminaan tulen ja hakee loput tavarat autosta. Virittelee tulen myös takkaan. Vaihtaa mökki vaatteet ylleen, villasukat jalkaansa ja kumisaapaat. Hakee kuivia puita lisää takkaa, kaminaa ja kiuasta varten. Hakee kaivosta vettä hörppää sitä ja maiskuttelee ja nauttii. Ei missään muualla vesi maistu näin hyvälle. Vielä keski-ikänen mies kantaa saunaan vettä, kävelee takaisin laiturille ja katselee syksyistä maisemaa. Ruska on jo vähenemään päin. Polulla on ruskeita maahan pudonneita lehtiä. Keski-ikäinen mies kuuntelee hiljaisuutta. Ei kuulu yhtään mitään. Ei edes tuuli suhise puissa. Hän nauttii olostaan, hiljaisuudesta.


Keski-ikänen mies kävelee verkkovajan luokse ja valitsee sieltä pari harvaa siikaverkkoa. Kantaa ne soutuveneelle. Hakee vajasta airot ja tapin veneen pohjaan. Työntää veneen vesille ja soutaa muutaman kymmenen metriä ja laskee ensimmäisen verkon salmeen. Soutaa satametriä lisää ja laskee toisen verkon. Keski-ikänen mies istuu veneessään ja katselee ympärilleen ja nauttii rauhasta ja syksystä ja yksinäisyydestä. Hän soutaa hiljaa saaren ympäri. Tarkkailee ja kuuntelee luontoa. Muista ihmisistä ei kuulu ääntäkään. Keski-ikänen mies on tyytyväinen. Kaikki on juuri niinkuin pitääkin. Hän saa olla rauhassa.


Keski-ikänen mies saapuu takaisin mökilleen ja laittaa kahvipannun kaminan päälle. Avaa radion ja etsii oikean kanavan. Klassinen musiikki alkaa soida mökissä. Lämpötila on noussut jo lähelle kymmentä astetta. Mies ottaa lasin konjakkia ja istuu keinustuoliin ja laittaa silmänsä kiinni ja odottaa kahviveden kiehumista.


Kahvit juotuaan mies laittaa saunan lämpiämään ja menee istumaan laiturille. Hän katsoo ja kuuntelee hämärtyvää iltaa ja sen hiljaisuutta. Hän istuu siinä kunnes sauna alkaa olla lämmin. Keski-ikäinen mies lisää kiukaaseen puita ja menee istumaan lauteille. Illassa ei kuulu muuta kuin puiden räsähtely tulen nuoliessa niitä ja välistä kiukaan kiukkuinen sihahdus. Miehen ajatuksissa ei liiku mitään. Hän on täysin vapaa huolista ja muista ajatuksista. Hän tuntee ihollaan vain kuuman löylyn aiheuttaman kuumotuksen. Ja hän heitää lisää löylyä.


Välillä hän nousee lauteilta, kävelee rauhallisesti rantaan ja kahlaa jääriitteen sekaan. Ui pienen lenkin, nousee laiturille ja katsoo kirkasta tähtitaivasta. Seisoo aikansa siinä muutaman asteen pakkasessa ja siirtyy takaisin löylyyn lämmittelemään.


Saunottuaan muutaman tunnin keski-ikänen mies siirtyy takaisin mökin lämpimään. Laittaa takkaan tulen, lisäsää kaminaan puita.Virittelee huoneeseen tuikkukynttilöitä palamaan. Pöydälle hän laittaa muutaman pitkän kynttilän tuomaan enemmän valoa, aukaisee radion ja jää tuijottamaan kuutamon valaisemaa pihaa kuunnellen Sibeliuksen toista sinfoniaa. Hän on löytänyt nyt lopullisen rauhan itselleen. Nyt on kaupungin ja työn aiheuttama stressi kaikonnut jonnekin kaukaiseen iltaan.

    Jatkoa seuraa joskus... myöhemmin    Musana Procoll Harum