Keski-ikäinen mies mökillä

                                                 osa 3     ateria



Keski-ikäinen mies laittoi siiat pakastepuuseihin. Onneksi oli mökillä isompiakin pusseja. Isonsiian fileet eivät mahtuneet pieniin. Mies oli tyytyväinen ja nälkä alkoi jo kaivertaa vatsan seutua. Hän siirtyi mökkiin ja alkoi kuoria perunoita. Laittoi välillä radion päälle ja kuunteli siinä uutisia samalla. Neljä iso perunaa kuorittuaan hän silppusi pari sipulia ja 4 valkosipulin kynttä. Otti vaimon siskolta saadun pakastetun hirvenlihan palan ja alkoi vuolemaan siitä hyvin ohuita siivuja. Liha oli jo jonkinverran sulanut ja siivuista sai todella ohuita. Sitten hän laittoi paistokasarin kaasuliedelle ja kaatoi siihen oliiviöljyä ja joukkoon aimo kokoisen palan voita. Lihat hän laittoi kuumeneeseen kasariin ja kannen päälle. Perunoista hän myös teki siivuja. Hän käänteli lihassiivuja kasarissa, lisäsi sinne perunat ja sipulin. Vielä lisäsi kasariin sekavihannes pussin ja mausteeksi soijakastiketta jas mustapippuria.

Kaasulieden hän oli jo kääntänyt pienelle. Hän jätti paistoksen muhimaan ja sillä aikaa paloitteli tomaattia, kurkkua ja jääsalaattia. Välillä hän haki punaviiniä lasiinsa ja maisteli sitä ruuan teon ohessa. Radiosta soi klassinen musiikki. Pieneen lasiin hän kaatoi oliiviöljyä, lisäsi sinne sinappia, mustapippuria, hiukan hunajaa ja puolikkaan sitruunan mehun. Sekoitti se hyvin ja kaatoi paloiteltujen vihannesten päälle. Välillä hän sekoitteli kasarissa muhivaa paistosta ja lisäsi sinne vielä kasviskermaa ja sinihomejuustoa. Kasari alkoi olla jo liiankin täynnä.

Ruuan muhiessa liedellä hän otti kirjan, Volter Kilven "Alastalon salissa". Selaili sitä ja puisteli päätään miettien jaksaisiko lukea sen. Hän sammutti radion, otti punaviinilasin ja alkoi lukea kirjaa. Välillä kävi sekoittamassa kasarissa muhivaa paistosta.

Ruuan valmistuttua keski-ikänen mies kävi syömään. Hän kaatoi itselleen lisää viiniä, otti lautaselle salaattia ja kasarista hirvenliha paistosta ja avasi taas radion. Hän söi rauhallisesti nauttien joka suupalasta. Tähänkin hän käytti aikaa. Syödessään hän katseli jäätynyttä järveä ja mietti vieläkö illalla saisi jään rikki vilvoitelua varten.

Syötyään hän vei kasarin ulos kuistille ja laittoi kannen päälle tiiliskiven. Seuraavana päivänä ei tarvitsisi kuin lämmittää loppuruoka. Sitä olisi tarpeeksi. Mökissä hän etsi kannettavan CD-soitimensa ja liitti sen matkaradioon. Laittoi soittimeen Tchaikovskyn neljännen sinfonian soimaan ja meni tuvan sohvalle pitkäkseen ja uppoutui musiikkiin. Hän ei kuullut muuta kuin musiikin ja ei ajatellut muuta kuin musiikkia. Hän oli kuin transsissa. Tämä musiikki vei hänet täydelliseen rentoutumiseen. Se oli parempaa kuin yksikään rentoutus kasetti tai levy. Hän hukkui tähän musiikkiin kokonaan.



Musana Sibeliusta