Keski-ikäinen mies mökillä 5

                                                          osa 5   illallaKeski-ikänen mies Kantaa puita mökkiin takkaa ja kaminaa varten. Käy hakemassa kaivosta vettä ja laittaa sitä lämpenemään kaminan reunalle. Vielä hän rikkoo jäätä järvestä ja kantaa saunaan vettä ja puita liiteristä. Kaiken tämän hän tekee rauhallisesti kiirettä pitämättä. Välillä seisahtuu kuuntelemaan hiljaisuutta ja katselemaan ympärilleen. Seuraa hetken saaren kupeessa olevan majavan pesän luona avannossa ruokailevia majavia. Hakee kiikarin ja katselee tarkemmin ja hymyilee itsekseen. Mieleen tulee ajatus: "Jos joku nyt näkisi minut täällä yksin hymyilemässä kuin puuhevonen, niin varmaan luulisi mun olevan "vähän" onnellinen. Eikä kai erehtyisi ollenkaan". Hän hymyilee edelleen ja jatkaa askareitaan. Laittaa saunan kiukaaseen tulen ja istuu lauteelle seuraamaan syttyykö puut huonoilla sytykkeillä. Ei nyt viitsi hakea parempiakaan puuvajasta. Puiden sytyttyä hän hakee tuvasta karjalan piirakoita ja laittaa ne makkarapannulle kiukaan yläpuolelle.

Keski-ikäinen mies menee tupaan, ottaa lasin konjakkia ja kirjan taas käteensä ja alkaa lukea. Kirjan kieli on hankalaa ja lukeminen edistyy hitaasti. Välillä joutuu lukemaan saman lauseen useampaan kertaan ymmärtääkseen sen. Hämärän laskeutuessa hän käy lisäämässä puita kiukaaseen, riisuutuu ja menee saunaan. Heittää hiukan löylyä ja nostaa jalat seinälle. Kuuntelee hiljaisuutta. Vain puut paukkuvat ja ritisevä kiukaassa ja vedon kohinaa. Ei kuulu muuta. Aikansa löylyjä otettuaan hän menee seisomaan kuistille vilvoittelemaan. Kuuntelee majavien ääntelyä ja niiden ruokailun aihettamaa rouskintaa. Välillä jää paukahtaa ja vonkuu kuin siellä olisi joku huutamassa apua. Täysikuu luo järven jäälle siltaa. Ei ole pimeää vaan aavemmaisen kelmeää. Hän menee uudestaan löylyyn ja hetken päästä hän rikkoo ohuen jääriitteen joka on ilmestynyt avantoon. Hän jatkaa samaarataa muutaman tunnin ja lopuksi käy vielä pikapikaa huutomassa viimeisen hien järvessä.

Saunasta tultuaan hän pukee päällensä ja hakee karjalanpiirakat kiukaan yläpuolelta. Niiden kuoret ovat kuivuneet koppuraksi mutta puuro on vielä mehevää. Juuri parhaimillaan. karjalapiirakoille hän levittää munavoita ja kinkkusiivun. Ottaa olutta vielä palan painikkeeksi. Tuikkukynttilöitä sytytettyään hän ottaa kirjan ja jatkaa lukemista hiljaisuudessa.

Aikansa luettuaan keski-ikäinen mies laittaa vielä kaminaan lisää puita ja pienentää vedon aivan vähäiseksi. Pesee hampaansa ja menee nukkumaan. taas on päivä pulkassa.Musana Blacmore's night