Syy ja seuraus

   Nautinnon jälkeen tulee aina seuraus. Eikö vaan? Ja ne seuraukset ei aina ole niitä mukavimpia. Yleensä ei siis ollenkaan mukavia, vaikka kiva niitä useimpia on jälkikäteen muistella... Jos on!

   Nautintohan se oli pikkukersana juosta kavereiden kanssa pihalla ja pelata palloa. Kunnes joku kaatui ja pää oli auki tai vähintään polvi. Ja voi sitä parkua ja hammasten kiristystä. Tai pallo osui ikkunaan ja sitten niitä hampaita kiristeli isä ja äiti... ja kersan pylly oli punainen kuten silmätkin. Niinkuin vanhakansa sanoi: "Itku pitkästä ilosta!"

   Tai kun ensi-ihastus iski. Kun se naapurin tyttö tai poika oli niiin iiiihana. Ja sitten se mokoma ilmoitti ettei se tommosen läskin, hörökorvan tai kierosilmän kanssa tahdo olla. Tuo naapurin Liisa tai Pekka on paljon mukavampi. Ja taas paruttiin ja itkettiin ja kyyneltä vuodatettiin kuin vesiputous.

   Sittenhän tulikin jo kuvaan mukaan nautintoaineet. Niiden nimikin jo sanoo mistä on kyse. Ensi tupakkaa "nautittiin vesissä silmin ja yskittiin. Siinä sitä nautittiin ihan olan takaa. Kun kerran muutkin... Ja taas sai selkään kun siitä kärähti.

   Ja sitten siirryttiin nauttimaan alkoholista. Nautinto oli sanoinkuuvaamatonta. Varsinkin aamulla. Illalla nautittiin "hilpeenä kaljaa" ja aamulla oltiin "kalpeena hiljaa"! Oksennettiin vessanpöntöön ja pelättiin kuolevamme ja hetken päästä pelättiin jo ettei kuolekkaan. Ah sitä nautinnon suurta määrää!

   Tietenkin onhan niitä muitakin nautintoja. Liikunta esimerkiksi. Kyllä se on nautinto lähteä fillarilla polkemaan lämpimänä, tyynenä kesäpäivänä. Kun olet helposti polkenut 20 km yhteensuuntaan ihmetellen omaa kuntoasi. Kun olet jaksanut pitää vauhtia yllä ja käännyt takaisin ja huomaat ettei se niin tyyntä ollutkaan. Se olikin  se myötätuuli sen kunnon takana ja olet siellä 20 km päässä kotoa ja olisikin poljettava vielä takaisin ja mistä kummasta nuo sadepilvetkin tuohon ilmestyi... Ja tietenkin vielä kumi meni rikki ja paikkaus vehkeet unohtui himaan ja...

   Ja onhan vielä se lemmenleikki. Se nautinnoista suurinpiin kuuluva. Sen seuraukset näkyvät aina vasta jälkeen päin. Jos et saa mitään tautia niin jotain kuitenkin 9 kuukauden päästä. Ja oma lapsihan on pelkkää nautintoa. Mikä nautinto se onkaan katsoa oman muksun "punkkina" imevän äidin rintaa ja hetken päästä vaihtaa sille haisevaa vaippaa. Ja kun se kersa on taas isompi niin lohduttaa sen vuotavia polvia ja maksaa sen rikkomia ikkunoita ja.... Kaikki alkaa alusta. Ympyrä on sulkeutunut.

   Näihin nautintoihin voitaisiin siis soveltaa mister Myrhpyn lakia. Lakihan kuuluu kutakuinkin yksinkertaistettuna: "Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen. Ja jos se voi mennä kahdella tavalla pieleen, niin se menee sillä pahemalla tavalla." Elikkä: "Jos sä nautit, niin myös kärsit. Mitä enemmän nautit, sitä enemmän kärsit!"

   No ehkäpä tämä oli hiukan pessimistinen käsitys nautinnoista... Vai oliko?   Musana Virsiä (sopi hyvin aiheeseen)