Päätös


Sinäpäivänä hän päätti kohentaa kuntoaan ja laihduttaa. Päätös syntyi kun eräs pikkutyttö totesi ohimennen äidilleen portaikossa, että miksi tuo setä puuskuttaa. Ja samaan aikaan hän nousi portaita ylös ja hengästyi.

Kotiin päästyään hän mietti asiaa. Hänellä oli huono kunto ja vatsakin muistutti enemmän panimoa kuin sixpäkkiä. Ja naisetkaan ei enää katsoneet hänen peräänsä kuin ennen. Ja eihän hän enää olisi jaksanutkaan niiden kanssa pelehtiä. Olisi siis muutoksen paikka elämässä. Niin hän päätti.

Heti seuraavana aamuna aikaisin hän nousi ja lähti lenkille. Aikomuksena juosta 5 km hölkkä lenkki. Saman minkä oli joskus nuoruudessaan juossutkin lähes päivittäin. Parisataa metriä juostuaan jalat eivät enää totelleetkaan niinkuin ennen ja hän vaihtoi ripeään kävelyyn. Ei hän arvannut kuntoaan näin heikoksi mutta kyllä hän sen vielä helposti nostaisi. Niin hän luuli. Hetken päästä hän päätti vaihtaa lenkin toiseen ja oikaisi metsäpolun kautta. Se lyhensikin lenkin puoleen. Pehmeässä maastossa on helpompi juosta. Ei jalat tule niin helposti kipeiksi kuin kovalla asfaltilla. Näin hän perusteli lenkin muutosta. Kotiin tultuaan hän meni suihkuun ja laittoi kaikki yllään olleeet vaatteet samantien pesukoneeseen. Olivathan ne litimärkiä hiestä.

Seuraavana aamuna hänen jalkansa olivat kipeät. Niin kipeät. Niin kipeät ettei meinannut päästä töihin. Sisulla hän sinne itsensä punnersi. Kokopäivän hän käveli jalkojaan laahaten ja kuunnellen kavereiden ilkkumista. Ei. Ei tämä näin toimi. Hän päätti ettei juoksu ollut hänen lajinsa. Hän päätti ostaaa polkupyörän. Hän voisi fillaroida työmatkansa. 10 kilometriä suuntaansa. Samalla säästäisi matka kustannuksissa.

Heti seuraavana päivänä hän suunnisti pyörä ostoksille. Liian kalliita hän totesi katseltuaan niitä. Käytetty saisi riittää. Ja hän löysikin siistin käytteyn pyörän. Vaihteitakin oli vaikka muille jakaa. Seuraavana aamuna hän siis nousi pyörän satulaan ja suunnisti kohti työpaikkaansa. Nyt hän oli jo hiukan realistisenpi. Hän päätti ajaa suorinta tietä eikä ottaa riskiä pidentämällä lenkkiä kiertotietä käyttäen. Muutaman kilometrin poljettuaan hän huomasi renkaan tyhjenneen. Ei muuta kuin työntämään pyörää. Hän kirosi mielessään ja alkoi miettiä koko homman mielekkyyttä. Oikeastaan hän oli jo keski-ikänen ja olisiko siitä nyt mitään hyötyä laihduttaa. Tätä miettiessään hän saapui työpaikalleen myöhässä. Esimies ryntäsi heti hänen kimppuunsa ja alkoi sättiä ja antoi loppujen lopuksi hänelle potkut. Ehkäpä potkujen antoon vaikuti hiukan sekin, että häneltä paloi pinna väsyneenä, hikisenä ja piruuntuneena ja hän tinttasi esimiestä suoraan nenään nyrkillä. Haistatti esimiehelle pitkät ja haukkui esimiehen perseennuolijaksi ja limanuljaskaksi.

Hän tuli kotiinsa väsyneenä pyörää työntäen. Ulko-ovella naapurin mies tuli kysymään, että myisikö hän tuon työntämänsä pyörän. Ja hän myi. Otti rahat mukaansa ja meni lähibupiin ja joi päänsä täyteen. Eikä enään koskaan edes harkinnut laihdutusta tai liikuntaa. Mutta käännekohta siitä tuli hänen elämäänsä. Nyt hän asuu siltain alla ja ryyppää mitä tahansa mistä saa humalan.


Musana Edith Piaf


Muistakaa uusi kysely.