Leirillä


Pekka selasi kenkälaatikossa olevia kuviaan. Niitä, jotka vaimo oli jättänyt lähtiessään. Lähes kaikki olivat pois heitettäviä ja tyhjänpäiväisiä. Sitten käteen sattui kuva laiturista. Laiturista joka toi muistoja mieleen.

Se oli silloin kesäleirillä. Hän oli opetellut valokuvaamista ja kuvan kehittämistä. Ja niin oli myös Riitta. He olivat silloin kai 12-vuotiaita molemmat. Riitta oli toisesta kaupungista. Ensi kohtaaminen sattui valokuva labrassa. He olivat jääneet kahdestaan kehittämään filmiä. Molemmat olivat laittaneet kaiken valmiiksi. Kehitystankki paikoilleen. Filmikierukat kohdalleen. Sakset ja filmi. Molemmilla kaikki kohdallaan. Tarkalleen paikoillaan, josta ne pimeässä löytäisi. Ja sitten he sammuttivat valot. Pilkkopimeässä alkoi filmin siirto kierukkaan ja sitten purkkiin. Riitalta kaikki onnistui, mutta häneltä kierukka filmeineen lipesi käsistä ja putosi lattilalle. Pimeässä he molemmat olivat kontanneet ja etsineet. Päät jossain välissä kolahti yhteen ja sai aikaan hervottoman naurun. Ja löytyihän se kierukkakin. Sitä ennen kädetkin olivat löytäneet toisensa. Tosin se ei naurattanutkaan vaan sai aikaan hämmentyneen hiljaisuuden. Ujouden se sai aikaan. Ja mukavaltakin se oli tuntunut.

Saihan hänkin sitten kierukan filmeineen purkkiin ja kannen kiinni. Ja voitiin laittaa valot päälle. Riitta oli punastunut. Ja sekin oli tuntunut mukavalta. Yhdessä vierivieressä he olivat sitten kaataneet purkkeihinsa kehitteet ja kiinnitteet. Kyynärpäät olivat hiponeet toisiaan. Ja  oli tuntunut mukavalta. Viimeiset hetket kyynärät olivat jo toisissaan kiinni aivan tarkoituksella ja Riittakaan ei väistynyt. Ja sekin oli tuntunut mukavalta.

Seuraavat päivät he olivatkin yhdessä. Koko leiriajan. Kävelivät kuvaamassa kuvia kahdestaan aina kun vain mahdollista. Tuolla laiturilla he olivat istuneet yhdessä. Ja se yksi yö. Silloin he olivat muiden nukkuessa hiipineet tuolle laiturille. Istuneet kahdestaan ja ensi suudelma. Sen he olivat siinä vaihtaneet. Ja se vasta olikin tuntunut mukavalta.

Leiri loppui ja Riitta meni omaan kotikaupunkiinsa ja hän taas omaansa. Olivat he jonkin aikaa kirjoitelleet, mutta sekin oli hiipunut vähitellen.

Pekka laittoi kuvan takaisin laatikkoon. -Niin. Sen koomin hän ei tavannut Riittaa. Ensi rakkauttaan.


              661645.jpg


   Musana Viikate