Tuo pakinaperjantain aihe "savu" inspiroi kirjoittamaan myös pienen tarinan taas keski-ikäisestä miehestä. Jotain samantapaista liene kirjoittanut kerran aikaisemminkin.                                                        SyksylläKeski-ikäinen mies heräsi aamulla kylmään mökkiin. Neljätoista astetta sisällä. Hän käveli alastomana tupaan ja sytytti kaminaan tulen, katsoi ulos järvelle ikkunasta ja totesi ilman olevan kauniin ja järven peilityynen. Hän otti tuolin selkämyksellä kuivumassa olevan pyyhkeensä ja asteli ulos järven rantaan. Matkalla vilkaisi lämpömittariin. se näytti 5 astetta pakkasta. Järven pinta oli ohuen jääriitteen peitossa. Keski-ikänen mies kahlasi riitteen sekaan. Jääriite helisi vienosti rikkoutuessaan jalkoja vasten. Keski-ikänen mies ui muutaman vedon pois päin rannasta ja takaisin. Uidessaan hän kuunteli jään soimista korvien lähellä. Muuten oli aivan hiljaista. Hän huuhteli vielä kasvonsa vedessä ja nousi laiturille. Hän otti pellavapyyhkeensä veneenkokkapuulta johon hän oli sen heittänyt tullessaan. Keski-ikäinen mies kuivasi itsensä huolellisesti ja katsoi samalla mökin piipusta nousevaa savukiehkuraa. Kohta mökki olisi taas lämmin.

Keski-ikäinen mies nousi takaisin mökkiin ja täytti kahvipannun vedellä. Hän laittoi sen kaminan kulmalle ja pienensi samalla vetoa kaminassa. Hän puki päälleen. Päällimmäiseksi ylleen hän laittoi vanhan virttyneen kirjavan villapaidan. Jalkoihinsa hän veti paksut villaiset saapassukat ja vielä pitkävartiset kumisaappaat ja lähti rauhalliselle aamukävelylle syksyiseen metsään. Ilma oli kirkas syyskuulas aamu. Aurinko paistoi täydeltä terältä mutta ei lämmittänyt enää sanottavammin. Keski-ikäinen mies kiersi niemen ympäri rantoja pitkin ja kuunteli jäätyneiden lehtien rasahtelua askeleidensa alla. Matkalla hän pysähtyi niemen kärkeen kuuntelemaan täydellistä hiljaisuutta. Ei kuulunut mitään. Ei tuulta, ei lintuja laulua eikä ihmisten ääniä. Ei mitään. Hiljaisuus suorastaan soi hänen korvissaan. Takaisin hän oikaisi suoraan metsän läpi mökkitielle ja sitä pitkin mökille. Kaukaa jo hän huomasi harmaan savun nousevan mökin piipusta. Mökki olisi nyt lämmin.

Tultuaan takaisin mökille keski-ikäinen mies siirsi kahvipannun kaminan keskelle ja lisäsi hiukan vetoa. Vesi alkoi lähes heti kiehua. Hän laittoi porot pannuun ja vielä kuohautti kahvin kaminalla. Pannun hän siirsi pirttipöydälle ja asettii pannumyssyn sen päälle. Kahvin hän jätti rauhassa selviämään.

Keski-ikäinen mies laskeutui takaisin rantaa ja työnsi veneen vesille. Rauhallisesti hän souti läheisille verkoille veneen rikkoessa riitteen kokallaan. Hän nosti verkot pois järvestä nauttien jokaisesta hetkestä ja hiljaisuudesta. Tämä olisi viimeinen kerta tänävuonna. Ensiyön jälkeen jää olisi jo liian paksua. Ei kannattanut enää laskea verkkoja veteen. Verkoissa kiilteli neljä siikaa. Niistä saisi savustamalla hyvää ruokaa. Keski-ikänen mies souti takaisin rantaan ja perkasi kalat ja laittoi ne samantien suolautumaan.

Aamukahvia juodessaa hän katseli järvelle, jossa pakkanen jäädytti rikkoontunutta riitettä uudestaan. Kahvia juodessaan hän avasi radion ja etsi klassista musiikkia soittavan kanavan.

Reilun tunnin kuluttua hän sammutti radion ja siirtyi taas ulos. Hän etsi leppäoksan ja alkoi vuolla lastuja suoraan savustuspönttöön. Sitten hän haki muutaman katajan oksan ja sokeria kouranpohjallisen ja heitti nekin lastujen sekaan. Siioista hän pyyhki liian suolan pois talouspyyhkeellä ja laittoi kalat savustuspöntön ritilälle ja sulki pöntön kannen. Pöntön alle hän viritti tulen ja meni istumaan laiturinpenkille ja nautti yksin olostaan. Savustuspöntön kannen alta alkoi nousta valkea savu ja jonkin ajan päästä nenään tuli kypsyvän kalan savuinen tuoksu.

Aikansa odoteltuaan keski-ikänen mies meni savustuspöntön luokse ja tarkisti kalojen kypsyyden. Kypsät kalat hän nosti lautaselle. Yhden hän laittoi talouspaperin päälle ja haki sisältä ison lasillisen kuivaa valkoviiniä. Kalan ja viinin kanssa hän meni takaisin laiturin penkille ja aloitti nauttimaan päivän parasta ateriaansa. Mökkikausi oli lopussa.


Ei musaa