No päikkärit on nyt nukuttu. Vähän liikaahan sitä unta tuli. 3 tuntia. Mutta kun viimeyönä ei meinannut tuo uni tulla ollenkaan. Ja sen minkä sain nukuttua niin oli sellaista pätkäunta. Vähänväliä sitä vilkaisi kelloa ja odotti vain tuota töihin lähtöä. Jossain välissä pikkasen aina torkahti ja sitten nousin ylös klo 03.08. Töitä sitten paiskinkin jo klo 04.30. Oikeastaan aloitin jo hieman etuajassa.

   Tuosta uusavuttomuudesta on taas ollut puhetta siellä ja täällä. Kaikkihan alkoi tuosta uutisvuodossa kerrotussa jutussa armeijassa olevasta miehestä, joka ei osannut kuoria perunoita vaan söi ne kuorineen. Äiti oli kuulemma aina siihen asti kuorinut hänelle potut. Heräsi vaan ajatus onko tuo nyt uusavuttomuutta? Jos lähes 20-vuotias mies ei osaa kuoria perunoita, niin minun mielestäni ei siinä ole kyse jostain uusavuttomuudesta. Eiköhän kyse ole vain tämän ajatuksen taakse verhoutuneesta laiskuudesta? Ja jos tuonikäonen mies ei todellakaan osaa kuoria perunoita ja ei osaa päätellä itse kuinka se tehdään tai ei osaa katsella oppia vierustoverilta, niin silloin on kyllä kyse silkasta tyhmyydestä ja typeryydestä ja ko. miehen paikka ei ole silloin edes intissä vaan jossain hoitolaitoksessa.

   Entäs sitten tälläinen tapaus tosielämästä. Äiti-ihminen tuo lapsen hoitoon hirveässä kiireessä ja on myöhässä jo töistä. Selittää, että tuli riitaa 3-vuotiaan lapsen kanssa paidasta, kun se lapsen mielipaita oli pyykkikorissa likaisena ja muksu halusi nimenomaan juuri sen paidan päälleen. Ja se paita sitten oli loppujenlopuksi kaivettu sieltä korista ja laitettu lapsen päälle. Onko tässä kyse vanhemmuuden uusavuttomuudesta? Eikös se aikuinen kuitenkin päätä  vielä tuon ikäisen lapsen vaatetuksesta? Vaimo tosin nappasi tuossa tapauksessa sen paidan muksulta pois ja heitti sen äidille ja totesi ettei täällä olla likaisissa vaatteissa ja otti puhtaan paidan hoitorepusta ja vetäsi sen lapsen päälle ja sillä siisti.

   Tai meille jokaiselle varmasti vastaan tullut tapaus jossa lapsi kaupassa itkee että on vessahätä ja äiti sättii pientä lasta ettei se käynyt vessassa ennen lähtöä. Eiköhän se kuulu äidille ja isille se pienenlapsen vessassa käyttäminen, kun tiedetään että ollaan menossa jonnekin? Hoitopaikoissa tuo näkyy siinä että kun lapsia tuodaan hoitoon, niin jo ulko-ovella niillä on koivet ristissä hädän takia. Ja perheen koti on kuitenkin vain 5 minuutin päässä hoitopaikasta. Tämä on nykyään kaikilla hoitajilla arkipäivää. Vuosikymmen taaksepäin ei ollut tälläistä vaan lapset juoksutettiin aina vessaan ennen lähtöä.

   Viimeisin meitä naurattanut tapaus sattui juuri tuossa muutama päivä sitten. Isä toi lapsia hoitoon ja sai toisen tulemaan hyvin ja myös hoitokassit löysi tiensä sisään mutta sitten 3-vuotias tyttö ei. Lapsi huutaa autossa , että tahtoo äidin luokse ja isi juoksee hoitopaikan ja auton väliä ja valittaa ettei saa muksua tulemaan hoitoon. Kummassakin ovet auki niin talossa kuin autossakin. Loppujenlopuksi vaimoni nappaa kengät jalkaansa ja nappaa rimpuilevan tytön syliinsä ja kantaa sisään ja toteaa lapsen isälle:" Ovi kiinni osto lämmin" ja vetäisee oven kiinni ja isi jää ulos katsomaan suu auki tapahtunutta. 5 minuuttia myöhemmin lapsi leikkii muiden kanssa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Eiköhän tuossakin lapsen isä olisi ollut vahvenpi kantamaan rimpuilevaa lasta?

   Onkohan tuo vanhemmuus jotenkin kadoksissa osalta isiä ja äitejä. Onko tämä jonkin sortin uusavuttomuutta? Kyllähän ne vanhemmat tekee päätökset eikä lapset.  Ja kyllähän ne muksut hanttiin laittavat jos siihen niille annetaan valta. Ei tuon ikäiset lapset kaipaa vanhemmistaan kavereita vaan isiä ja äiteä jotka päättävät asiat ja opettavat esimerkillään.

   No tulihan taas vuodatusta. Joskus vaan tulee kaikenlaista mieleen.


   Musana Viikate


   ps. Kirjoitin tämän jo eilen mutta vuodatuksen ongelmista johtuen ei näkynyt tuolla blogin puolella mutta kylläkin täällä kirjoitusten hallinnassa. Julkaistaan nyt sitten uudelleen tälle päivälle.