Bupissa


Jorma Veitikka saapui keskellä päivää kanta bupiinsa. Baarimikko hiukan hämmästyi aikaista tuloaikaa mutta otti Jorman nimikkotuopin ja alkoi täyttää sitä. Jorma kielsi ja pyysi tuplaviskin ja toisen vierelle odottamaan. Ensimmäisen hän holautti kerta kumoamisella kurkkuunsa ja tarttui toiseenkin lasiin valmiiksi. Kyyppäri katseli hetken ihmeissään.

- No onkos naisasiat vihdoinkin menneet solmuun vai työstressikö iski?

Jorma Veitikka pyöritteli päätään.

-Molemmat vaivaa ... tai ehkäpä juuri pikemmin niiden puute.

Jorma kumosi lasinsa tyhjäksi ja viittasi kyyppäriä antamaan lisää. Viina alkoi nousta päähän.

-On tuota hiukan nälkäkin. En ehtinyt lounaalle ollenkaan. Huudahan sinne keittiöön, että mulle talonpihvi ja kunnollinen sellainen. Odotellessa voisin oikeastaan kertoa sulle koko tarinan tältä aamulta.

Jorma Veitikka nappasi mojovan tujauksen lasistaan ja alkoi kertoa.

- No se firman pomo on vähän semmonen tyhmempi mies. Niin työasioissa kuin vaimonsakin suhteen. Ja sillä se vasta hyvännäköinen vaimo onkin. Oikein viimesen päälle kropaltaan. Ikää ehkä vähän liikaa. No, tänä aamuna mä ilmoitin pomolle meneväni työlounaalle tekemään yhden sopimuksen valmiiksi. Itse asiassa käväisin vaan hakemassa allekirjoituksen valmiiseen paperiin ja suuntasin pomon kotiin sen vaimon luokse. Siellä on tultu käytyä aika useinkin. Ja eikös se perhanan pomo ilmestynyt sinne kameran kanssa ja nappasi meistä kuvan kun oltiin yhdessä ammeessa sen vaimon kanssa. Ja sitten se meuhkasi aikansa ja käski mun hakea tavarani firmasta veke ja olla enää koskaan näyttämättä naamaani siellä. Elikkä potkut tuli. No mitäpäs muuta kuin hain tavarani ja painelin kotiin. Joo. Ja siellä jo sitten odottelikin laukut kotiovella. Pomo oli laittanut kuvat sähköpostilla mun vaimolle. Vaimo ei sanonut muuta kuin hyvästit. Niin. Ja nyt sitten olen työtön ja asunnoton. Vapaus koitti. Sille!

Jorma kohotti lasinsa ja joi sen pohjaan asti. Kyyppari kaasi uuden tuplaviskin ja ojensi sen Jormalle.

-No työtäsihan sinä olet aina haukkunut ja vaimoasi pettänyt ainakun vain voit. Nyt sitten koitti molemmista vapaus ja olet vapaa tekemään niinkuin haluat. Otat ilon irti ja pidät hauskaa kunnes löydät mukavamman työn.

Keittiöstä tuotiin pihvi ja Jorma söi sen hyvällä ruokahalulla. Ja pyysi uuden viskin syötyään.

- Vapaus koitti. Oikeastaan näin täydellä vatsalla se tuntuu ihan mukavalle. Työ oli oikeastaan aika kurja ja nyt mä jo ymmärrän pomoakin. Sen työ se vasta kurjaa onkin. Ylitöitä joka ilta. Siihenhän sen muijakin kyllästyi. Ei koskaan kotona. Hyvä kun pääsin mokomasta hommasta ja siitä muijastakin. Olihan se oikeastaan jo vähän liian vanha. Nuorempia täytyy etsiä.

Samassa bupiin asteli hyväkroppainen nainen ja suoraan Jorman luokse.

-Täällähän sinä oletkin. Mun ukko antoi sulle sitten loparit. Unohti vain yhden asian. Minä omistan firman. Sai nyt sitten itse lähteä. Niin firmasta kuin kotoakin. Susta sitten tulee uusi pomo. Sä olet aikaansaavanpi kuin se. Ja se koskee myös sänky hommia. Alas tulla. Mennään meille.

Jorma Veitikka katsoi naista hämillisenä ja empivänä.

-Eiköhän meidän suhde ole tullut tiensä päähän. Annetaan olla. Mä etsin nyt jotain uutta.

Nainen naurahti ja hymyillen kaivoi laukustaan pari valokuvaa ja laittoi ne Jorman eteen.

-Luuletko sinä etten minä tiedä susta kaikkea. On mullakin valokuvia. Ne otti yks tuttu kun mä maksoin sille sun varjostamisesta. Tän kuvassa olevan neitokaisen mies on ammattinyrkkeilijä. Ja pirun väkivaltainen ja mustasukkainen. Mitäs tykkäisit jos mä laittasin sille muutaman kuvan. Se ei ainakaan tykkäis. Ja ei kai sun kasvosikaan.

Samalla nainen silitti Jorman leukaa sormillaan. Ja jatkoi. Ja tämän toisen neidon isä taas. Noo, sinä kai tiedät. Niin että eikös sitä sitten lähdetä. Kylpy jäi kesken. Ja sun on parasta olla tänä iltana kunnossa.

Nainen hymyili viehkosti kyypparille.

-Anteeksi nyt. Jorma ei enää taida ennättää tänne bupiin. Menetitte ikävä kyllä yhden vakiasiakkaan. Sorry. Nyt mennään Jormaseni.

Jorman ja naisen astellessa ulos baarimikko otti Jorman tuopin ja rikkoi siitä palasen reunasta ja nosti sen ylimmälle hyllylle.

-No siinä se vapaus sitten meni. Mies parka. Sai mitä antsaitsi.


Musana Froikkarit