Kaikki siis alkoi loman alussa launtaina kun olimme saapuneet mökille. Sauna oli jo lämpiämässä kun vaimo tuli kertomaan, että onkohan aitan seinälle koristeeksi laittamaamme Ikivanhaan päreistä tehtyyn kalakonttiin jäänyt joku lintu kiinni, kun sielltä näkyy pyrstö ja kuuluu kovaa rapinaa ja räpistelyä. No minä tietenkin katsomaan ja tämmöinen näky sieltä sitten näkyi ja tosiaan myös räpistelyä ja raavintaa kuului.
   1636061.jpg
   Ihmetytti tietenkin ja aattelin että eikai nyt kuitenkaan mutta räpistely jatkui.  Isoksi linnuksi tuon aavistin tuosta pyrstöstä. Hain sitten tikkaat ja kiipesin kameran kanssa ylös katsomaan. Ja tämmöinen näkymä siellä kohtasi.
   1636064.jpg
   Nokan naksuttelu oli hurjaa emolla ja myös toisella poikasella. Kimppuun tuo ei kuitenkaan käynyt. Pöllöksi sen tässä vaiheessa tunnistin mutta mikä pöllö? Annoin kameran pois ja otin tilalle hanskat. Ja paksut sellaiset. Aloin uskoa jotain ongelmaa olevan kun ei lähtenyt karkuun eikä tullut silmille. Toki vilkuilin myös ympärilleni missäs sitten toinen pöllö luuraisi. Sehän voisi käydä kimppuun mutta ei näkynyt eikä kuulunut. Työnsin käsiäni sitten lähemmäs ja sillon pöllöemo käännähti kovan rytinän kera. En tiedä oliko ollut kiinni vai ei mutta enpä jäänyt katseleman vaan kiipesin alas tikkaita. Siirryimme hiukan kauemmaksi ja pöllöemo kohottautui enemmän näkyviin.
   1636103.jpg
   Tässä vaiheessa siirryimme huomattavasti kauemmaksi. Sinne pesään emo sitten jäi.
Paikka pesälle ei meidän kannaltamme ollut oikein hyvä mutta minkäs teit. Paikailta on tuskin 10 metriä saunan portaille ja puuvajaan vielä vähemmän. Siinä se pesintä kuitenkin jatkui.
   Seuraavana päivänä sitten näimme sen isommankin pöllön puolison. Seurailin sitä metsään ja näppäsin siitäkin toki kuvan... tai pari... tai taisi niitä tulla enemmänkin.
   1636144.jpg
   Lähemmäksi tuo ei päästänyt. Kuva siis otettu 12 kertaisella zuumauksella.

   Niin. Ei ollunna huuhkaja vaan kuten Simon sen tunnistikin. Viirupöllö. 
   Tietoja kopsattuna www.luonnossa.com sivuilta: "Viirupöllö on hieman yli 60 cm pitkä ja se painaa 500-1000 grammaa. Siipienväli on 125-135 cm pitkä. Viirupöllön tuntomerkkejä ovat: pitkä pyrstö, vaalea naama, iso koko, vaalean harmaa väri, täplikäs otsa ja vatsan tummat juovat. Viirupöllön soidinääni kuullostaa matalalta “VU-huu -huvuh -huHUU vuh” -huhuilulta. Poikaset kerjäävät “ptjiäh” -äänellä ja naaras puolestaan kerjää “ärRÄÄH” -äänellä. Naaras varoittaa lähestyjiä tai lähestyjistä matalan karhealla “röh rööh rööh” -ääntelyllä. Viirupöllö on yleinen paikkalintu ja se viihtyy päiväsaikaan tiheän kuusen suojissa tai kolossa. Se ei pidä häiritsijöistä ja on poikasia puollustaessaan valmis vaikka käymään ihmisen kimppuun.
 
   Lisää tarinaa taas myöhemmin tästä episodista. Tuo viimeinen lause tuli myöhemmin todistettua. Ei! Ei se minun kimppuun hyökännyt. Eikä vaimonkaan. :))


   Musana Anna Netrebko