Kun tulimme mökille uudestaan niin jäimme ensin kuullostelemaan kuuluuko emopöllön varoitus ääniä... Ja kuuluihan toki. Se lennähti heti jostain lähikuuseen ja murahteli uhitellen. Poikasta ei näkynyt lähistöllä. Kannoimme tavaramme autosta mökkiin ja emopöllö katseli meitä hetken ja lensi sitten pois kuin olisi tunnistanut meidät ja todennut vaarattomiksi. Toinen poikanen oli vielä pesässä. Se painui heti piiloon pesän reunojen suojaan meidät nähdessään.
   Meni muutama päivä ja sitten koitti pesässä tämmöinen näky. Toinenkin poikanen alkoi suunnitella lähtöä. Oli vaan ilmeisesti arempi kuin se isompi poikanen. Kokoajan tämä oli pysytellyt enemmän piilossa. Nytkään se ei uskaltanut hypätä korkealta alas vaan teki oman ratkaisunsa.
   1681414.jpg
  
   Päätti kiivetä ylemmäs katselemaan olisiko sieltä parempaa reittiä alas luontoon.
1681417.jpg
  
   Minä kiersi aittaan sisälle kameran kanssa katselemaan mitä tämä pienokainen meinasi. Ja siellähän se kyyhötti katon ja tukiparrun välissä ja naksutteli mulle nokkaansa. Kuvan jouduin ottamaan salaman kanssa kun aitassa oli pimeää.
1681418.jpg

  Siinä välissä se kyyhötti ja me jännäsimme kummalle puolelle se aikoo mennä. Sisään aittaan vai takaisin pesäänsä. Sisäpuolella  on meidän kalaverkot ja pelkäsimme sen sotkeutuvan niihin. Aikansa se mietti asiaa. 1681420.jpg

  Ja sitten meni sisään aittaan. Kuvassa kurkkaus verkon takaa. 1681421.jpg

     Nostin yhden verkon kokonaan pois  ja toisen nostin ylemmäs.  Ja tämä poikanen olikin selvästi poika. Heti löysi meidän pojan  leikkilaatikon. Siinä se istui leikkitraktorin pyörän päällä.  Jätin aitan oven auki ja läksimme vaimon kanssa kävelylle  toivoen sen tulevan sillä aikaa ulos sotkeutumatta loppuihin verkkoihin. 1681423.jpg

   Kun tulimme kävelyltä kuullostelimme taas emopöllön ääniä muttei niitä kuulunut. Kävin kurkkaamassa aittaan ja poikanen olikin kadonnut. Kävelimme varovasti ympärillemme katsellen näkyisikö poikasta ja kuullostellen emopöllöä. Kummastakaan ei havaintoa. Ei poikasesta eikä emosta. Kävelin mökin kuistin kautta saunan puolelle katsellen maanpintaa rannan suuntaan. Ei havaintoa poiasesta. Saunan portailta kurkatessani kuului vaimoni huuto: "Herranjumala! Se on keinussa!"
1681425.jpg
   Siinä se istui ja tuijotti meitä. En ollut huomannut poikasta koska se oli kiivennyt ylös keinun päälle ja olin itse katsellut vain kokoajan maahan. Soman näköinenhän se oli istuessaan meistä vajaan neljän metrin päässä. Ja löytyihän se emokin sitten. Se oli vaan ihmeellisesti hiljaa ja katseli meitä hetken ja lensi sitten pois etsimään ruokaa tai toisen poikasen luokse.

1682744.jpg
 
   Katselimme poikasta ihmetellen ja miettien mitä tästä oikein tulee. Emo kävi välillä istuskelemassa puussa lähistöllä. Meidän kannalta väärällä puolella poikasta. Vesi oli loppu ja teki mieli kahvia. Kaivo vain oli poikasen ja emon välissä. Rohkaisin lopuksi mieleni ja kävin hakemassa vettä. Emopöllö urahti muutaman kerran mutta ei kovin uhkaavalta kuullostanut sen ääni. Mutta katsokaapa poikasen kynsiä. Kuinkahan isot on tuon täyskasvuisen emon kynnet. Enpä olisi halunnut tutustua niihin tarkemmin. Kokoa otuksella on kumminkin n. 60 cm ja siipien kärkiväli 125-135 cm. Pelottavan komea lintu.
1681426.jpg

  Koko loppupäivän se poikanen istuskeli siinä keinun  päällä ottaen välillä tirsat meistä välittämättä. Taisimme jo kuulua sen perheeseen. :) 1681428.jpg

   Myöhään illalla sitten havahduin lukemiseltani kun emo lähti lentoon keinun luota. Poikanenkin ol  virkistynyt. Se "lennähteli" keinun yläpuulta toiselle välillä miettien kokeilisiko kuistille hyppäämistä. Ja lopuksi se kokeili. Ei päässyt vaan putosi seinään kopsahtaen maahan. Sieltä se hypellen siipiensä varassa siirtyi kaivon kannelle ja edelleen sangon korennolle ja edelleen metsään emoaan kohti. Oli jo liian hämärää ottaa kuvia joten tuosta matkasta en niitä saanut. Emon luona se kiipesi siipiään apuna käyttäen samaan puuhun kuin emokin. Sinne se jäi kun menin nukkumaan. Aamulla en enää nähnyt kumpaakaan ja poikasta en sen koomin. Emot lensivät välillä naapuri saareen ja takaisin.

   Kaikki tämän sivun kuvat on otettu 13.06.2008. Mitään näistä kuvista kuten ei aikaisempiakaan ole rajattu uudestaan tietokoneella. Vain hiukan olen laittanut unsharppia. Kontrastia ja tummuutta olen hiukan lisännyt. Kamerana Canonin PowerShot S2 IS. Ja useimmissa kuvissa on käytetty 12 kertaista zoomausta.

   Edelliset jutut ja kuvat Tästä viirupöllö episodista: Eka, toka, kolmas, neljäs.    Musana Anna Netrebko