Mökkiromantiikkaa

 

 

Keski-ikäinen mies istui kuistin penkillä. Hän oli juuri tullut saunasta vilvoittelemaan. Hän joi hiukan olutta suoraan pullonsuusta ja kuunteli hiljaisuutta. Auringon viime säteet valaisivat vielä taivasta. Hän nousi ja käveli rantaan. Rauhallisesti hän kahlasi tyyneen veteen ja ui muutaman vedon kauemmas rannasta. Iltarusko oli kohta sammumassa.

 

Keski-ikäinen mies nousi vedestä ja käveli hiljaa ja hitaasti, kuin tunnustellen syyskirpeää iltaa, takaisin mökin verannalle. Pakkasta oli muutama aste. Hän kuivasi itsensä pellavapyyhkeeseen. Hän asteli mokkiin sisään ja lisäsi takkaan muutaman puun ja sytytti pöydälle pari kynttilää valaisemaan iltaa. Oli aivan hiljaista.

 

Keski-ikäinen mies käveli tiskipöydän luokse ja hörppäsi leikalla sangosta vettä janoonsa. Sitten hän pukeutui. Jalkaansa veti paksut pitkät anopin kutomat villasukat. Mökin lattia ei ollut kovin lämmin. Pimeys alkoi vallata tuvan. Hän sytytti tuikkukynttilöitä palamaan eri puolille huonetta. Kaminaan hän lisäsi myös puita. Mökki oli täyttynyt lämpimänkeltaisella valolla. Ainoa kirkkaampi kohta oli takan edus jota koivupilkkeestä tuleva tulen loimu valaisi.

Keski-ikäinen mies otti lasin kaapista ja täytti sen punaviinillä. Hän istuutui keinustuoliin ja maisteli lasistaan hapanta viiniä. Keinustuolin jalakset rasahtelivat lattiaa vasten hänen keinuessa hiljaa. Keinuessaan hän tuijotti takan tulta. Tulen kohina säesti keinustuolin narinaa. Kotvan kuluttua keski-ikäinen mies nousi ja käveli ikkunaan ja katseli järven yläpuolella loistavaa täysikuuta.

 

Keski-ikäinen mies avasi radion ja etsi klassisen iltakonsertin. Tchaikovskyn pateettisen sinfonian alkutahdit täyttivät mökin. Hän otti jääkaapista grillimakkaran ja työnsi sen tikkuun ja alkoi paistaa sitä hiipuvalla hiilloksella.

 

Keski-ikäisen miehen syötyä makkaransa alkoivat kynttilät sammua yksitellen. Mökki alkoi pimentyä. Keski-ikäinen mies lisäsi vielä takkaan muutaman isomman koivupilkkeen. Sinfoniakin oli jo lopussa ja punaviinilasi oli tyhjä.

 

 

   Musana "Ylen Klassinen"