Tonttu

   Tonttujahan on monenlaisia. Metsä-, koti-, sauna- ja joulutonttu nyt esimerkiksi pikaisesti mainittuna. Minkalaisia ne sitten ovat. Minä en kyllä tiedä. En ole tavannut noista edellämainituista yhtään. Mutta käytetään nyt sitten vaikka mielikuvitusta.

   Metsätonttu? Se vai hän(hällä väliä) oleilee ilmeisesti metsässä. Ainakin nimestä päätellen. Ennenvanhaan varmasti kiusasi metsureita ettei se metsä siitä ympäriltä haviäisi. Ohjasi justeeria kiviin ja kirveitä nilkkoihin. Ja kaatoi kahvipannut ja maidot mäkeen. Ja oli siis kaikin puolin kiusallinen otus.
 Nykyään turhautuneena valuttaa mahlaa hakkuuaukean ainoasta linnunlaulupuuksi jätetystä koivusta ja tiputtelee siitä jotain juotavaa ja hyppelee sitten kannolta kannolle leikkien käkeä.

   Saunatonttu? Sehän tietenkin oleili saunassa ja katsoi että saunottiin kaikkien protokollien mukaan ja ei tehty tuhmia. Sehän (siis sauna) on vain peseytymistä varten. Ja ennenvanhaan tietenkin synnyttämistä varten myös. En sitten tiedä miten esti hävyttömyydet saunassa. Heitti varmaan lisää löylyä. Eihän kuumassa kukaan jaksa pitkään huhkia. Ainakaan mies.
 Entäs sitten nyt? Sähkösaunassahan ei viihdy edes tonttu. On varmaan muuttanut tuon metsätontun kaveriksi sinne metsään kukkumaan.

   Joulutonttu? Sehän on semmonen tirkisteliä. Kyylää nurkissa ja tirkistelee ikkunoista sisään. Muka onko lapset kilttejä. Höh. Isin ja äidin tekemisiä se kyylää. Niin että olkaa varovaisia ja tarkkoja siellä kotona. Nyt joulun aikaan kun on pimeää niin ne liikkuu enemmän kotinurkissa. Kesäisin kun on valoisaa, silloin nekin on siellä metsäsässä ja kyylää siellä luonnonhelmassa ilakoivia ihmisiä. Ainoastaan tavatessaan nuo toiset tontut voi jäädä tirkistely. Silloin nekin mieluummin nauttivat kukkumisesta.

   Entäs sitten se kotitonttu? Sehän olen minä. Enkai mä muuten näin pehmoisia kirjoittelisi. Pitäisköhän lähteä sinne metsään hakkuuaukealle kukkumaan?

   Musana Sibeliusta