Ei nimi miestä pahenna

 

 

 


Istuttiin taas kerran nuotion äärellä. Mies porukassa. Pullo kiersi omaa tahtiaan ringissä ja makkara paistui tikun nokassa. Kuinka olakkaan meni juttu ihmisten sukunimiin. Joku kertoi kuulleensa nimestä Valetutti. No toinen sanoi sen olevan joku italialainen nimi ja tarkoittaa jotain mikä ei nyt tule mieleen.

Pietu junior siinä sitten aloitti taas verkkaiseen tahtiinsa tarinoimaan. Väitti tarinansa olevan totta ja se koski hänen omaa isäänsä. No me kaikki tietenkin odotimme taas mukavaa tarinaa Pietun tuttuun tyyliin ja hiljenimme kuuntelemaan.

Pietu aloitti:

Niinkuin kaikki tiedätte minun isä oli matematiikan professori. Fiksu mies. Mutta hänhän ei lapsena ollut saman niminen kuin kuollessaan. Hänhän oli talosta jonka nimi Lättilä ja isä nimi oli Nasu Sikaniska. Ja mistäs muusta häntä sitten olisi kiusattu kuin tuosta nimestä. Jo aivan pienenä hänelle ilkkuvat kaverit:” Nasu on possu lättilästä. Oikea sikaniska”. Ja toiset jatkoivat että eihän nasulla voi olla sian niska. Nasuhan on possu. Ja possulla on pieni niska”. Ja tottakai mun isä tähän hermostui ja aina alkoi tappelu.

Lopullisesti isän hermo paloi kun hän meni ekaluokalle ja opettajaksi tuli Petteri Pyy niminen mies. Tämä olikin olevinaan huvittava mies, noin niinkuin omasta mielestään. Hän tuli luokkaan ja kirjoitti nimensä liitutaululle ja sanoi kysyvänsä myöhemmin kuka osaisi lukea. Ensin kokeillaan osaako tämä Nasu laskea. Hän kun oli kuulut sellaista väitettävän. Ja hän veisteli:”No nasu. Jos siellä Lättillässä on isäläsi Sikaniskalla 5 Nasua ja 3 lahdataan joulukinkuiksi niin kuinkas monta Nasua sinne jää?” Isä katsoi pitkään opettajaan ja vastasi:” kaksi niitä jää vaan tietääkö opettaja Jos on 10 Pyytä oksalla ja yksi ammutaan niin montakos oksalle jää? Niin ei sinne yhtään jää kun ne muut lentää karkuun.” No opettajahan siitä suuttui ja Isä joutui pyytämään anteeksi. Mutta kaikilta jäi huomaamatta että isä osasi myös lukea.

Samana päivänä isä päätti vaihtaa nimensä heti kun olisi tarpeeksi vanha. Ja siitä lähtien hän mietti uutta nimeä itselleen kunnes keksi. Hän kun aina tykkäsi matematiikasta ja kalastamisesta niin kerran talviverkkoja nostaessaan hän sen keksi yhdistää kalastuksen ja matematiikan. Hän sitten otti etunimekseen Isoisän mukaan Pietu ja sukunimeksi Matikka.